Onkruidvrij terras

Als je een mooi sterk en ook rustiek terras wilt dan kun je voor klinkers kiezen in plaats van terrastegels. Je kunt kiezen voor betonklinkers, waaltjes of straat klinkers. Het aantal stenen is dan afhankelijk van de grootte van de klinkers. Je kan de klinkers in een langlopend verband leggen, maar ook onder een hoek van 45 graden. Bij een verband van 45 graden heb je wel meer klinkers nodig dan bij een langlopend verband. Je kunt ook kiezen voor een rechtverband, een keperverband, een elleboogverband, halfsteensverband of wildverband.

Gestabiliseerd zand gebruiken

Als het terras of de oprit echt stevig moet zijn dan kun je de klinkers of tegels het beste in een gestabiliseerd zandbed gaan plaatsen. Het is een mengsel van zand en cement in een vaste verhouding. Voor terrassen is het 150 kilo per kubieke meter en voor een oprit is het 200 kilo per kubieke meter. Het gestabiliseerde zand kan je natuurlijk ook zelf gaan mengen. De verhoudingen zijn dan een op vier en een op vijf. Het is een deel (een zak of een schep) cement op vier of vijf delen zand. Heb je een grote hoeveelheid nodig? Dan is het slim om een cementmolen in te huren om het goed te mengen.

 • De klinkers leggen
  Zonder op het zandbed te gaan lopen kun je de klinkers direct op de juiste plek gaan leggen en sluiten. Klop de klinkers na met een rubberen hamer om ze op de juiste hoogte te plaatsen. Let erop dat je niet op het uiteinde van de klinkers klopt. Anders kunnen de klinkers namelijk breken. Als een klinker te hoog ligt of te laag dan kun je klinker weghalen en er weer wat zand bij doen of juist weghalen. De klinker kun je dan op de juiste hoogte plaatsen en aankloppen.
 • Rij voor rij de klinkers plaatsen
  Als je een rij met klinkers hebt gelegd dan kun je de volgende rij leggen. Controleer iedere keer of de klinkerpatronen mooi recht blijven lopen. Kijk vanaf verschillende plekken hoe het eruit ziet als je de rijen aan het plaatsen bent. Om de klinkers in te korten kun je een haakse slijper gebruiken met een diamantschijf.
 • Een trilplaat gebruiken
  Als de klinkers voor een oprit zijn waar een auto overheen gaat is het goed om de tegels of klinkers vast te trillen met een trilplaat. Je kunt het zandbed egaal aandammen met de trilplaat. Als het zand vlak ligt dan kun je de klinkers er met het juiste patroon opleggen. Als alles ligt dan kun je de klinkers met de triplaat ook gaan aandammen. Dit is gemakkelijker en ook sneller dan de stenen stuk voor stuk aan te tikken.
 • Het zand erover gooien!
  Als alles klaar is dan heb je zilverzand nodig. Strooi een ruime hoeveelheid van het zilverzand over de klinkers. Veeg het met een bezem mooi en goed tussen de voegen. Neem hier de tijd voor. Hoe beter en zorgvuldiger je dit doen, hoe minder onkruid er tussen de klinkers naar boven zal komen. Ook zullen de klinkers veel vaster gaan liggen. Na een paar dagen kun je het overtollige zand weer weghalen.