Ongediertevrij terras

Insecten kunnen in de tuin een bron van ergernis zijn, maar houd er rekening mee dat insecten nu eenmaal in de tuin aanwezig horen te zijn; het geeft blijk van een goed ecosysteem. Daarnaast is het zo dat sommige planten en bloemen insecten weg houden, maar ook andersom zijn er insecten die juist bloemen en planten opvreten.

Welke insecten kun je bestrijden in de tuin?

De meest voorkomende ongewenste insecten in tuinen zijn insecten die de planten aantasten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan luizen. Luizen zitten vooral vaak op rozenplanten en kunnen de planten helemaal kaalvreten. Verder kun je last hebben van rode en zwarte mieren, waarbij rode mieren vooral vervelend kunnen zijn op het terras. Rode mieren kunnen steken, zwarte mieren niet. Verder zijn er eigenlijk weinig schadelijke insecten die regelmatig in tuinen voorkomen. Uiteraard zijn er nog talloze soorten torren en kevertjes, maar deze brengen eigenlijk geen grote schade aan.

Video over tuin renoveren en ongediertevrij maken

Hoe kun je insecten bestrijden?

Om diezelfde luizen als voorbeeld te nemen: deze kun je met diverse bestrijdingsmiddelen behandelen zodat ze verdwijnen en hopelijk niet meer terug komen. Verder zijn er nog biologische bestrijdingsmethoden, zoals bijvoorbeeld het inzetten van lieveheersbeestjes. Dat klinkt niet echt effectief, maar de diertjes houden van luizen en eten deze dan ook graag op. Het kan echter wel een heel karwij zijn om lieveheersbeestjes te vinden en te zorgen dat ze niet wegvliegen van de luizen. Mieren kun je weg krijgen met lokdozen of mierenpoeder. Houd hierbij wel rekening met het milieu en het feit dat mieren onmisbaar zijn in ons ecosysteem.

Meer over ongediertebestrijding op Verdelger.